Bronsåldern

Den här bloggen handlar om olika ämnen, men vi tar nästan alltid avstamp i Bronsåldern i allmänhet och Nordisk Bronsålder i synnerhet. Anledningen är enkel, vår moderna kultur och civilisation har sitt ursprung i Bronsåldern.

Skolplansch, Mölndals Museum CC-BY

Det mest kända litterära verket från Bronsåldern är Iliaden, och det finns många paralleller mellan Iliaden och Asa-Vana kriget.

Asatro, eller Nordisk Mytologi har sitt ursprung under Bronsåldern. Oden har fanns redan under Bronsåldern, i någon form. Men även Njord och Frej har sitt ursprung i Bronsåldern som hästtvillingar. Ull kan ses som en motsvarighet till Paris från Iliaden, och Freja kan ses som en motsvarighet till den sköna Helena.

Klimatet har varit ett hett ämne de senaste åren. Men innan man blir för orolig över försvinnande polarisar och stigande havsnivå så kanske man bör läsa om Klimatet under Bronsåldern.

Vi har studerat många hällristningar, både i Tanum i Bohuslän, Göinge och på Österlen där vi besökte Dansarens Häll och Horsahallens hällristningsområde. Vi har granskat kungagraven i Kivik i detalj.

Vi har studerat bronsålderns taktik och vapen.

Vi har studerat europas språk på bronsåldern, och sett vad brons hette på då.

Så, om det är något du vill veta om bronsåldern. Kontakta oss, så kanske din fråga kan bli till ett inlägg.