Hällristnings-safari på Österlen del 2

Nästa hällristningsområde var Horsahallens hällristningar som utgörs av Yxornas häll och Stenkilshällen. Dessa ligger vid Simrislund söder om Simrishamn på vägen mot Brantevik. Från Simrishamn följer man Branteviksvägen söderut och på östra sidan av vägen finns en parkering, och mitt emot den ligger Yxornas häll.

De två södra områdena är Stenkilshällen och Yxornas häll. Området längre norrut är Jungfrukullen som vi inte besökte den här gången.

Tyvärr måste vi även här börja med ämnet sabotage. Den här gången så var sabotörerna fräcka nog att signera sitt nidingsdåd med årtal.

JBS, BKS, SBT evig vanära över era namn. Må ni plågas i Hel för evigt.

Yxornas häll är mest känd för de många bilderna på yxor, 45 stycken för att vara exakt. Dessutom finns det en bild av en man som håller en gigantisk yxa.

Yxor av olika modeller
Man med jätteyxa

Värt att notera är att det finns olika typer av yxor, med olika stora skär. Det verkar som att ritarna försökte visa olika detaljer i konstruktionen.

Från Yxornas häll är det en promenad på några hundra meter över vackra ängar upp till nästa område som kallas för Stenkilshällen. Även här finns det bilder av skepp och solhjul, men inte lika många bilder av yxor.

Tre skepp
Solhjul