Hällristnings-safari på Österlen, del 1

Dansarens häll

På Österlen i Skåne finns några av Sveriges finaste hällristningar, som kanske endast överträffas av hällristningsområdet vid Tanum i Bohuslän. Den första anhalten var hällristningarna vid Järrestad.

Från väg 11 svänger man av norrut och kör igenom Järrestad. Man kör förbi charkuteriet och vidare norrut mot Gladsax. Vid vägen finns bara en skylt som säger “Välkommen till fots”.

Hällen kallas även för dansarens häll, efter en berömd bild av en mansfigur som ser ut att dansa. Tyvärr var själva dansaren väldigt svår att hitta eftersom någon (och ord kan inte beskriva mitt förakt för denna person) har skadat den, antagligen vid ett försök att göra en avgjutning med silikon. Själva skadegörelsen skedde 2009, och även nu, 10 år senare är det nästan omöjligt att se dansaren.

Dansaren klarade sig i 3500, ända till 2009 när någon bestämde sig för att hälla silikon i den.

Dansarens häll innehåller inte bara dansaren, utan här finns flera fotavtryck illustrerade som verkar peka söderut och dessutom skålgropar i ett stråk över hela hällen från norr till söder.

Översikt, dansarens häll

Det finns flera andra motiv, till exempel skepp, cirklar, spiraler, solkors och ormar.

Fötter, skepp, ormar

En lite märklig sak är att trots att hela hällen lutar åt söder, så är flera av skeppsbilderna ristade med skrovet mot norr. Den som ristade satt alltså med huvudet nedåt och knackade. Detta gäller inte Dansaren själv.

Vi spenderade gott och väl en timme med att titta på hällristningarna och njöt av det (faktiskt) varma vädret denna kalla vår. Landskapet där hällen ligger är vackert kuperat med flera åsar inom synhåll. De flesta faktiskt högre än den där hällristningarna ligger. Detta tyder på att man sökte andra kvalitéer än prominens i landskapet.

En tanke är att eftersom hällen lutar åt söder, så kommer man att ha släpljus från nord-nordväst under midsommarkvällen och ost-nordost på midsommarmorgonen. Då borde bilderna ha framträtt extra tydligt.

Omgivningar kring Dansarens häll

En reaktion på ”Hällristnings-safari på Österlen, del 1

Kommentarer är stängda.