Den sköna Helena och Freja

Den sköna Helena är mest känd från Iliaden, där hon förs från sin makes hem i Sparta till Troja av sin älskare Paris. Men vad som kanske är lika känt är att detta var andra gången hon blev enleverad.

Den sköna Helena av Evelyn De Morgan

Enligt en berättelse så var Helena dotter till Leda, hustru till Tyndareus som var kung av Sparta. Däremot så var hon inte dotter till Tyndareus, utan till Zeus, som kom till Leda i form av en svan. Leda föder som ett resultat av detta möte ett ägg. Ur ägget föddes Helena och Castor och Pollux.

Namnet Helena är associerat med någon form av ljusfenomen. Antingen är det relaterat till Selene, månen. Eller så kan det vara associerat med Suelena (besläktat med sanskrit, Svarana, den lysande). Själv lutar jag åt att det kan vara besläktat med Helios (solen), med en ändelse -na som indikerar en härskarinna. Det vill säga Solljusets härskarinna.

Theseus, som jag skrev om här om dagen hade en vän, Pirithous. De var söner till Zeus och Poseidon, och halvgudar. De bestämde sig därför för att de skulle gifta sig med kvinnor som också var halvgudinnor. Tillsammans kidnappade de Helena och Persephone och tog dem med sig till Aten, med avsikten att hålla dem fångna tills de var giftasmogna. Helenas tvillingbröder Castor och Pollux begav sig då till Aten och räddade flickorna.

Helena blev så småningom giftasmogen, men det gav hennes far stora problem. Han vågade inte välja någon av hennes många friare, eftersom han inte ville ge någon anledning till agg. Hennes blivande make, Menelaos, dök inte själv upp, utan skickade sin bror Agamemnon. Odysseus som hade kommit för att fria, men som inte hade tagit med sig några gåvor eftersom han inte trodde att han hade någon chans, bestämde sig istället för att hjälpa kungen att välja make till Helena mot att Helenas far hjälpte honom när han skulle fria till Penelope. Det var först senare, efter att hon gift sig med Menelaos som Helena kidnappades, eller förfördes av Paris och fördes till Troja.

I en analys på Youtube-kanalen Survive the Jive, så framförs teorin att Helena och Freja skulle vara en och samma gudinna. Det påpekat att Helena är syster till hästtvillingarna, medan Freja är syster/hustru till Frej och dotter till Njord. Frej och Njord skall då vara nordens version av hästtvillingarna, men där tvillingskapet istället har förts över på Frej och Freja.

Freja, av John Bauer. Eller är det Helena?

Helena och Freja skulle också vara gryningsgudinnor. Liksom Helena, så var Freja eftertraktad av olika främlingar, och många försökte stjäla henne från Asarna. Se filmen. Själv tyckte jag deras resonemang var väldigt övertygande. Bland annat så passar det att en gryningsgudinna skulle befinna sig i österled. Att Helena vid båda kidnappningarna förs österut bekräftar teorin.

När Grekerna till slut, efter tio års krig lyckats besegra Trojanerna så återbördades Helena enligt Homeros till kung Menelaos. Men i andra versioner av samma berättelse så hamnade hon i Olympen och levde där med Achilles.

Helenas, och Frejas främsta funktioner i de berättelser där de förekommer verkar vara som föremål för åtrå. Män och jättar vill äga dem och det är detta som är drivkraften i berättelserna.

En reaktion på ”Den sköna Helena och Freja

  1. Själv tror jag den syn som uttrycks sist i artikeln vad Freja anbelangar är alldeles för enkel. Freja är också en stridens gudinna, inte bara kärlekens. I sessrumnirs sal har hon einhärjar, likaväl som Oden. Brisinga-men, solsmycket, förvärvar hon genom list, och Heimdall och Loke kommer döda varann för den sakens skull vid tidens slut. Hon förkroppsligar antagligen själva solljuset, och Sunna, den ganska otydliga senare solgudinnan, kan lika gärna vara ett binamn på henne. i Trymskvida står både Loke, som är den manliga listen, och Tor som ju är den manliga styrkan, chanslösa emot Frejas vrede, och att detta inte bara är en sen myt, vet vi bland annat av Frejaframställningar som på senare tid hittats i Danmark, så att göra Freja till en ren “vandringspokal” för åtrå är en avsevärd förenkling och trivialisering…

Kommentarer är stängda.