Ett år med Brons och Blod

På dagen för ett år sedan publicerade jag det första inlägget på den här bloggen. Sedan dess har det blivit 163 inlägg, det vill säga i snitt mer än tre inlägg per vecka. Det har verkligen varit min ambition att det skall finnas något nytt att läsa varje gång som du, kära läsare, besöker bloggen.

Bronsåldern i allmänhet, och även den Nordiska bronsåldern är ett i det närmaste outsinligt ämne med många kopplingar till den värld vi lever i idag. Jag har haft anledning att kommentera en del dagsaktuella ämnen, även om jag många gånger har hållit tand för tunga och låtit dårarna vara. Målet med Brons och Blod är och förblir opolitiskt så till vida att bloggen presenterar fakta och rimliga tolkningar utan att skriva läsaren på näsan. Att det sedan har blivit politiskt att bejaka kulturarvet, det är en annan fråga.

Under åter så har jag givit ut “Nordiska Hjältesagor” av Kata Dalström, med förhoppningen att fler unga ska läsa dessa sagor och bli lite mer som sina hjältemodiga förfäder. Jag har varit med i Podcast tre gånger hos Linus på Lidskälv. Jag har även hållit föredrag.

Utöver detta så har jag haft förmånen att läsa och läsa om många, många klassiker från Grekisk, Romersk och Nordisk forntid. Jag har även hittat fantastiskt spännande och insiktsfulla analyser gjorda av enskilda entusiaster. Jag har lärt mig mycket om hur vi som människor fungerar, hur det är viktigare att skilja mellan ordning och kaos, än mellan gott och ont. Jag har också lärt mig mycket mer om Asatro och hedendom, och att vi faktiskt lever i det heliga landet om vi bara vill se det.

Jag har även fått chansen att skriva fiktion, varav en del faktiskt blev riktigt bra. Jag har tänkt fortsätta skriva mer fiktion. Jag tänker mig att skriva kortare berättelser här på bloggen för att illustrera olika koncept, eller för att utforska olika situationer eller karaktärer.

Dock, så tänker jag hålla boken jag skriver hemlig tills det är dags att ge ut den. Jag kan bara säga det att jag äntligen, efter nästan ett år har hittat karaktärer med drivkrafter som gör dem både trovärdiga som bronsåldersmänniskor och som gör dem intressanta att skriva om. Jag har en outline på en berättelse som kommer att utspela sig mestadels på Österlen, men även i norra Tyskland. Den innehåller fejder, romantik, trolldom, magiskt guld, heliga svärd och ond bråd död.

Kort och gott, den handlar om Brons och Blod.

En reaktion på ”Ett år med Brons och Blod

  1. Visst är det en på alla sätt utmärkt blogg du har. Den är välskriven och intressant, och förfaller inte till överdrivet akademiserande, heller inte till någon överdriven politisk korrekthet eller Pk-mentalitet, vilket även det är blott alltför vanligt i dessa dagar.

    För egen del flackar jag med blicken som bloggskribent, och håller mig sällan eller aldrig till bara ett ämne, utan vill också syssla med det dagsaktuella, det som inte på något sätt är “fornt” eller gammalt, utan i högsta grad hör till vår nutid och nutidshistoria.

    Dock, alla bloggförfattares syfte skiftar, och jag tycker framförallt om att du aldrig förfaller till något kristet tolkningsföreträde, eller lägger blott och bart ett “andligt” filter – sådana finns det många – det kan också vara hysterisk New Age, sk “Ekohumanism” eller radikal Islam över alltsammans, utan håller dina observationer väldigt inkännande, och därmed också vetenskapligt neutrala

Kommentarer är stängda.