Manlig skönhet

Till skillnad från medelhavets högkulturer, så finns det inget skrivet material bevarat från Nordisk bronsålder. Men trots detta finns det vissa saker vi kan säga om hur man tänkte, och vilka ideal man hade. Det finns intressanta paralleller till en berättelse i Eddan.

När män avbildas på hällristningar så finns det vissa karakteristiska saker som nästan alltid finns med.

För det första så avbildas de med en stor, erigerad penis. Detta har antagligen att göra med hällristningarnas funktion i ritualer där man hyllar manlig fortplantningsförmåga och livskraft. Det är alltså inte så förvånande, även om det kanske hade väckt uppseende i vår moderna tid att avbilda Jesus eller en idrottshjälte på det sättet.

En mer förvånande detalj, som är lika genomgående är de stora och mycket betonade vaderna. Man kan se det här, här, här (min personliga favorit bland hällristningar) till och med här. På den sista bilden avbildas en man och en kvinna tillsammans, och man kan se att mannens vader är extra betonade.

Det verkar alltså som att det viktigaste för en man på bronsåldern i Norden var att ha kraftiga och vältränade vader!

Det kan verka märkligt och kanske lite komiskt att just detta skulle vara den viktigaste delen på en man. Men faktum är att det finns en berättelse i Eddan som är som ett eko från detta. Det finns i berättelsen om Skadi.

Skadi var dotter till jätten Tjatse, som dödades av Asarna. Hon tar sig då till Asgård och kräver att få välja en make bland Asarna som kompensation. De låter henne då välja sig en make, men bara genom att titta på deras fötter.

Kanske avspeglar detta ett mycket gammalt skönhetsideal, och kanske till och med ett känt förfarande. Ett skönhetsideal som höll i två och ett halvt tusen år. Tanken svindlar.