Hur behandlades besegrade fiender?

I den klassiska filmen “Conan Barbaren” med Arnold Schwarzenegger beskriver Conan vad som är det bästa i livet.

To crush your enemies. See them driven before you. And to hear the lamentations of their women.

Conan skrevs av Robert E. Howard på 1930-talet. Conan är en kringvandrande svärdshjälte från landet Hyperborea som beskrivs av Herodotos. Han spenderar sitt liv med att rädda fagra jungfrur från fanatiska präster och odjur. Detta i sig är en uråldrig berättelse som finns i många versioner, exv. Sankt Göran och draken.

Visserligen är Conan en påhittad karaktär (manuset skrivet av bl.a. Oliver Stone), men Conans ord är som ett eko från Ramses III efter slaget i nildeltat där han besegrade sjöfolken (från engelska wikipedia).

Those who reached my boundary, their seed is not; their hearts and their souls are finished forever and ever. As for those who had assembled before them on the sea, the full flame was their front before the harbour mouths, and a wall of metal upon the shore surrounded them. They were dragged, overturned, and laid low upon the beach; slain and made heaps from stern to bow of their galleys, while all their things were cast upon the water.

Visst är det något som Conan hade kunnat säga?

Trots det som Ramses III hävdar, så togs det många fångar. Dessa var från ett av sjöfolken som kallades Peleshet. Ramses flyttade dem till Levanten, och placerade dem i några befästa städer han redan hade där. Med tiden ändrades deras namn till Filistéerna, ett namn vi känner igen från bibeln.

Så, även på bronsåldern så fanns det hopp för en besegrad fiende. Om man hade tur, och man var användbar för segraren så kunde man tjäna sin nya herre i ett främmande land. Men vi vet också från samma källa att man samlade in de besegrade fiendernas avhuggna händer som bevis för hur många man hade dödat.

Iliaden inleds med att Achilles är arg och vägrar delta i striderna på grund av att Agamemnon har tagit en slavkvinna som Achilles hade tagit för sig. Det handlade inte om att Achilles på något sätt var förälskad i den här slavkvinnan, utan snarare handlade det om att Achilles förnekades sin rättmätiga lön. Kvinnliga slavar var en del av betalningen för dem som deltog i räder, och det var på samma sätt under vikingatiden.

Om man ska summera det hela. Männen dödades eller fick tjäna en ny herre och kvinnorna såldes som slavar. Precis som Conan beskrev.