Empiri trumfar teori

Jag har försökt skriva ett inlägg här länge nu. Men min skrivkramp har fortsatt… Orsakerna till skrivkramp kan vara många. Brist på energi, eller uppmärksamhet. Ändrade vanor och arbetsbelastning (ja, man måste ha ett jobb som bloggare, om man inte är Sveriges största blogg om finans och krigshets).

I mitt fall så handlar det i första hand om att mitt dagliga jobb tar för mycket tid, även på kvällstid efter Covid. I andra hand så handlar det om att jag redan innan 2022 såg att något var allvarligt fel i världen i allmänhet, och i synnerhet i väst. Jag skrev flera inlägg om detta, och känner att jag därmed har sagt allt som är lönt att säga om det.

Det som har varit positivt, men samtidigt lite desorienterande och skrämmande, har varit att jag mer och mer börjar vakna till en insikt om att de gamla myterna är verkliga, och att gudarna är verkliga.

Min världsbild var från uppväxten präglad av naturvetenskapen och en liberal tro på förnuftet. Man kan säga att detta är den ideologi som det moderna Sverige grundades på. Problemet är att naturvetenskapen inte är särskilt lämpad, eller ens ämnad att bygga en världsbild på. Den bild av verkligheten och världen som naturvetenskaperna kan ge ignorerar tyvärr allt som den inte kan förklara, närmast per definition.

Det finns mycket som naturvetenskapen inte kan förklara, men som ändå går att mäta och upprepa på ett statistiskt säkerställt sätt genom upprepade försök utförda på olika platser och tidpunkter och av olika forskare. Problemet är att denna forskning, även om man använder sofistikerade metoder, och tar alla mått och steg för att undvika att besmitta resultaten av sina försök, ändå kallas för pseudovetenskap av mindre vetande.

Visste du till exempel att telepati är statistiskt påvisat? Att människor kan påverka slumptalsgeneratorer med hjälp av medvetandet? Att man kan se in i framtiden?

“Bah humbug”, hör jag från publiken. Men ändå kan man sätta upp dessa experiment och reproducera dem. Det enda som krävs är ett öppet sinne.

Detta beskrivs, men noggranna beskrivningar och många fotnötter i “The conscious universe” av Dean Radin. Han är forskare inom parapsykologi, och har själv varit med och utfört många utav experimenten han beskriver. Men han är inte ensam. Vissa av den märkligaste experimenten (som har att göra med förmågan att se in i framtiden) har till och med utförts, och med viss tvekan får man anta, rapporterats från Lunds Universitet. Min egen Alma Mater.

Det verkar alltså som att vetenskapen, utan hjälp från naturvetenskapen, börjar närma sig bevis för det vi skulle kalla för övernaturliga fenomen. Även om man saknar trovärdiga förklaringsmodeller.

Dean Radin beskriver i det här podcast avsnittet, hur man länge avfärdade akupunktur som kinesiskt hittepå. Det som krävdes för att man skulle ta till sig det var att en amerikansk kongressledamot på besök i Kina var behövde akutkirurgi, där man då använde akupunktur för smärtlindring. När ha sedan kom hem och insisterade på att det fungerade så var det någon som föreslog att akupunktur kanske löste ut naturliga endorfiner. Denna förklaring (som sedermera har förkastats) gjorde att akupunktur blev rumsrent att studera, och man använder det nu i många sammanhang. Utan att man riktigt förstår hur det fungerar.

På liknande sätt är det i själva verket med det mesta av de tekniska landvinningar vi idag drar nytta av. Från början har någon en idé. De testar sin idé, och om den fungerar så börjar man använda den. Först i efterhand så kommer man upp med natur(vetenskap)liga förklaringar.

Endast i undantagsfall så börjar man från teorin och härleder tekniska landvinningar. Idén kommer först, förklaringen kommer sedan.

Faran för civilisationen och framstegen är om man tror att man behöver göra tvärt om. Eller om man tror att teorin kan övertrumfa empirin. Väl utförda experiment måste alltid trumfa all teori, hur intrikat och väl genomtänkt den än är.

Så… Om vi nu tvingas acceptera att telepati, telekinesi och prekognition är verkliga. Då är inte steget särskilt långt till att vi accepterar andra övernaturliga fenomen. Det enda som behövs är att det går att fenomenet i fråga går att upprepa. Vi behöver ingen förklaring. Det enda vi behöver är att många, av varandra oberoende, personer gör samma observationer.