Den äldsta kartan i Europa?

År 1900 hittade man en stor stentavla i Bretagne i nordvästra Frankrike. Den var drygt 1.5 meter lång och hade märkliga ristningar på ena sidan. Man ritade av ristningarna och sedan försvann stenen spårlöst. Detta berättar BBC i en artikel från 7 April.

Saint-Belec-tavlan (Ancient Origins)

Drygt hundra år senare så började forskare analysera bilderna av ristningarna och man började även söka efter stentavlan. År 2015 hittade man den igen och man har nu publicerat en vetenskaplig analys med 3D-avbildningar av stentavlan som kallas för Saint-Belec-tavlan.

Forskarna hävdar nu att det är frågan om en karta över en bronsålderskungs rike i Odet-dalen nära Finisterre i Bretagne. De började misstänka detta eftersom det finns upprepade motiv på tavlan med cirklar som skall föreställa ägor och linjer som skall representera vattendrag.

När man sedan jämförde tavlan med en 29 km lång sträcka längs Odet-floden så fick man en 80% överensstämmelse. Vilket inte är så illa med tanke på att tavlan bedöms ha ristats någon gång mellan år 1900 och 1650 f.kr.

Bronsåldern lär ha kommit till Bretagne med det mystiska klockbägarfolket. Bretagne är ganska exakt mitt längs den kuststräcka där de bredde ut sig från Portugal upp till Jylland. Det var också väldigt nära till de rika tenngruvorna på andra sidan Engelska kanalen, så man får anta att det var en rik kung som lät rista stenen.

Det finns sedan tidigare en ristning i Italien som man har misstänkt vara en karta, den så kallade Bedolina-kartan. Men den antas vara ristad mellan år 1000 och 100 f.kr. så Saint-Belec är cirka tusen år äldre.

Bedolina-kartan CC-BY SA 3.0 (Notera Camuniarosen till vänster i bild)

Ur ett svenskt perspektiv så kommer man också att tänka på ristningarna i Släbroparken. Dessa är också abstrakta och upprepade, men det finns till exempel inga linjer som skulle kunna motsvara vattendrag, åtminstone på den bevarade delen av hällen.

Släbro hällristningar CC BY-SA 3.0

Släbroristningen ligger vid Nyköpingsån just där den för cirka 4000-3000 år sedan rann ut i Östersjön som då var 20 meter högre. Så, om det är fråga om en karta så bör ån, eller åtminstone hällen ha funnits representerad på något sätt. Det behövs liksom en “du är här”-markering på kartan.

Släbroristningen i rött

Några hundra meter nord-ost om ristningen finns ett område som kallas för Harg, vilket visar att platsen har varit helig under mycket lång tid. Denna har borde, om den fanns när ristningen utfördes också ha funnits med på en karta.

Det är inte mycket att gå på. Om man hade haft ett foto av hela ristningen rakt uppifrån hade det kanske varit värt ett försök, men det är långt ifrån säkert att det över huvud taget handlar om en karta.