Thor Heyerdahl hade rätt!

Nya rön, visar att det faktiskt förekom kontakter mellan folket i sydamerika och polynesien. Detta var precis vad Thor Heyerdahl försökte visa genom sin resa med Kon-Tiki. Så, det visar sig alltså att han kanske hade mer rätt än vetenskapen har velat erkänna.

Thor Heyerdahl (1914 – 2002) var en norsk marinbiolog, antropolog, fallskärmsjägare, upptäckare och äventyrare. Han formulerade en teori om att polynesien befolkades från Sydamerika. För att bevisa detta så byggde han 1947 en flotte av balsastockar och seglade tillsammans med fyra andra från Callau i Peru. De korsade Stilla Havet och landade efter en 7000 km resa som tog 101 dagar på en atoll i Stilla havet.

Senare DNA-forskning har dock visat att Polynesien i första hand befolkades från Asien. Dock var sättet att resa ganska likt det som Thor Heyerdahl och hans kollegor använde.

Modiga fiskare sökte sig längre och längre ut på havet i små båtar för bättre fångster och kanske även av upptäckarlusta. När de hittade nytt land valde de ibland att flytta med sina familjer, och sakta men säkert befolkade de hela Stilla Havet under en period av 4000 år. Ett av de sista områdena att koloniseras var Nya Zeeland, dit de första människorna kom cirka år 1200 e.kr. Dvs. bara några hundra år innan den holländske upptäckaren Abel Tasman satte sin fot där år 1642.

Så, det var alltså inte bara européer som var upptäcksresande och kolonisatörer, om det nu var någon som hade fått för sig det.

Men, nu visar det sig att Thor Heyerdahl kanske ändå hade lite rätt. En undersökning av DNA från 807 personer i Polynesien, Mexiko och Chile visar spår av en migration cirka år 1200 (samtidigt som Nya Zeeland upptäcktes första gången). Även folket på den mycket isolerade Påskön hade Sydamerikanskt påbrå eftersom den befolkades av ättlingar till dem som hade beblandat sig med sydamerikanerna.

En öppen fråga i studien är huruvida sydamerikanerna reste ut på havet, eller om det var polynesierna som reste till sydamerika. Forskarna föredrar, utan att binda sig vid den teorin, att tro att det var polynesierna som upptäckte sydamerika. Deras kultur var redan baserad på långa resor över havet. Så kanske Thor Heyerdahl hade rätt, fast tvärt om.

Men, och här är det riktiga knockout-slaget, Thor Heyerdahl hade helt rätt, inte bara när det gäller frågan om kontakter, utan även i frågan om sötpotatis. En av hans främsta argument för sin teori var att sötpotatis kom till polynesien flera hundra år innan Européerna kom dit. Sötpotatis har sitt ursprung i Sydamerika, så det är inte något som polynesierna borde ha kunnat föra med sig.

Nu stärks alltså teorin at sötpotatisen i polynesien kom från sydamerika, en sak som Thor Heyerdahl pekade ut redan på 40-talet. Namnet på sötpotatis i många polynesiska språk, “kumnara” liknar dessutom namnet i vissa språk i Anderna.

Thor Heyerdahl, ca. år 1980

Så, om nu Thor Heyerdahl hade rätt när det gäller polynesierna och sötpotatisen. Vad mer hade han rätt om? Kom Oden i själva verket från Azovska sjön, vilket Heyerdahl hävdade i sin bok Jakten på Odin? Låg Vanahem (Vanakvisl -> Tanakvisl -> Tanais) i själva verket i Don-deltat?

På sätt och vis har han redan fått rätt även på denna punkten. Det är inte långt från Azovska sjön till Ukrainas stäpp där den indoeuropeiska delen av vårt arv uppstod.

Men, låt oss nu bara njuta av att en av vår tids stora hjältar fick sin upprättelse, om än efter sin död.

Hell Thor! Hell Heyerdahl!