Vad och vem är Óðr?

Óðr är ett begrepp som förekommer på många ställen i Nordisk mytologi. Det är ett svårdefinierat begrepp, men jag tänkte ändå ge mig på ett försök.

Till att börja med så är Óðr namnet på Frejas man. I Valans spådom benämns Freja som “Ods mö” (Vsp. 25). I Gylfaginning berättas att Freja var gift med någon som hette Óðr. Det är honom hon längtar så mycket efter att hon fäller tårar av guld.

Óð är också början på Odens namn (Óðin). Detta har gjort att vissa har hävdat att Od och Oden är samma gudom. Att Frejas och Friggs namn är ganska lika har också bidragit. Men, jag vill hävda att de definitiv inte är samma. Det handlar om fyra gudar och gudinnor som råkar ha liknande namn, men de har olika funktioner och olika historiskt ursprung.

När Ask och Embla väcks till liv, så får de olika gåvor utav gudarna. I Valans spådom berättas det:

Önd þau ne áttu,
óð þau ne höfðu,
lá né læti
né litu góða;
önd gaf Óðinn,
óð gaf Hœnir,
lá gaf Lóðurr
ok litu góða.

Vsp 18

Ande de ej ägde, 
omdöme ej hade, 
ej livssaft, ej läte, 
ej livlig färg. 
Ande gav Oden, 
omdöme Höner, 
livssaft gav Lodur 
och livlig färg.

Vsp 18 (Erik Brates översättning)

I ursprungstexten så ger Oden “önd”, Höner ger “óð” och Lodur “lá ok litu góða” ger till människorna. Erik Brate översätter alltså óð med “omdöme”, men det är kanske inte den bästa översättningen som vi ska se.

Om man slår upp Óðr i Wiktionary, så ges det två olika etymologier. Den ena hänvisar till “sinne/själ”, “sång” eller “poesi”. Den andra hänvisar till “galenskap”, “våldsamhet” eller “inspiration”. Båda två går till baka till samma indoeuropeiska ord *weh₂t- som betyder besatt, eller upphetsad. Ingen av förklaringarna inkluderar “omdöme”. Däremot så är de alla attribut som man på ett eller annat sätt associerar med Oden.

Så, hur kan vi förlika alla dessa olika förekomster av ordet?

Låt oss börja med Frejas man Óðr. Kanske detta namn inte är en beskrivning av denne gud, utan av hans effekt på Freja? Kanske är det så att Freja är besatt när han är borta, och kanske upphetsad när han är närvarande?

Om Höner nu inte skänker “omdöme” till människorna, vad är det då han skänker? Låt oss undersöka var de andra gudarna skänker.

Oden skänker “önd”, “ande”. Detta kan sägas vara själva “livet”. Lodur skänker “livssaft” och “livlig färg”. Detta skulle kunna vara blod, eller den inre livslågan. Så, det som Höner skänker måste vara något av samma dignitet, och det borde ha med liv att göra. Omdöme är helt enkelt inte i samma kategori.

Av de olika betydelser vi såg i Wiktionary, så kanske “inspiration” är det som verkar mest rimligt. “Ande” är redan upptaget av Oden, “sång” och “poesi” känns lite väl lättviktiga i sammanhanget.

Fast kanske är det just Frejas beteende som ger den bästa ledtråden. Hennes längtan, eller “åtrå” är kanske närmare sanningen. Men vad kombinerar åtrå och liv? Är det inte driften till fortplantning, “kättja”? Kanske är det detta som illustreras på hällristningarna?

Mycket óð hos dessa herrar

Låt oss summera de olika gudarnas gåvor. Jag har även lagt till de kropps-“vätskor” som associeras med respektive gåva.

  • Oden – Ande – Andedräkt
  • Lodur – Livssaft och livlig färg – Blod
  • Höner – Viljan till fortplantning, kättja – Säd

Jag kommer att arbeta vidare på detta i ett senare inlägg. Jag kommer att försöka tolka vilka dessa gudar är, men mer kända namn. I denna tolkning så kommer de olika kroppsvätskorna att vara en viktig komponent.

2 reaktioner på ”Vad och vem är Óðr?

  1. Odhr enligt Asatrogna islänningar jag talat med, skulle ha skapats samtidigt med Aur, alltså det “ör” varmed världsträdets rötter symboliskt öses, eller den grus och materia som skapades ur ginnungagap, “aur var alda, tha ekki var”. (Aur fanns först, eller av “öld” eller ålder, alda är från början, allra äldst – då icke-vara fanns). Fysikerna talar idag om en ur-atom, eller snarare ett moln av kvarkar, som resulterade i en “big bang” när de vill förklara universums uppkomst, och det är en exakt lika god teori som någonsin Asatrons – dessutom överensstämmer den extremt mycket bättre med modern fysik än kristendomen… Nåja…. Odhr är sedan kosmos, som börjar bli medvetet om sig självt, eller de första medvetna varelserna, som kollektiv kraft, “odhinn” eller övervärldsmedvetandet…så har esoteriskt sinnade islänningar förklarat det hela för mig… jag säger inte att det är rätt, men en teori..

Kommentarer är stängda.