Thomas Carlyle om Oden och hjältedyrkan

Thomas Carlyle (1795-1881) var en Skotsk historiker och författare. Nu för tiden är han mestadels bortglömd, men under 1800-talet var han vida läst och mycket inflytelserik. Politiskt var han på sin tid sedd som konservativ, och han analyserade bland annat de krav på allmän och lika rösträtt som vid den tiden började göra sig gällande.

Carlyle var väl bekant med tysk romantisk litteratur, och därigenom lärde han känna berättelsen om Nibelungarna och nordisk mytologi, något som inte var så vanligt bland intellektuella i Storbrittannien vid den här tiden. När han så fick uppdraget att hålla en serie föredrag om hjältar och hjältedyrkan (On Heroes, Hero-Worship, and The Heroic in History, 1841) var det naturligt att han tog avstamp där. Det första föredraget heter “The Hero as Divinity. Odin. Paganism: Scandinavian Mythology”.

Jag har inte ännu läst det, men jag tänkte att vi kunde göra det tillsammans. Därför har jag nu, som ett experiment, laddat upp den första delen som ljudbok.

Jag har inte läst in den här boken själv, utan valde istället att använda Amazons tjänst Polly som är riktigt bra på Engelska. Detta är också anledningen till att jag satt priset till 1$.

Det är något av ett experiment, och jag hoppas att ni tycker om det!

En reaktion på ”Thomas Carlyle om Oden och hjältedyrkan

Kommentarer är stängda.