Museer i Stockholm

I Sverige finns det nio statliga museer, varav endast två har filialer utanför Stockholmsområdet. Av dessa två filialer har jag varit på Moderna Museets filial i Malmö. Om du är I Malmö, är konstintresserad och har ont om tid. Gå till Malmö Konsthall. Alltid intressanta utställningar, ibland mycket intressanta.

Så, när regeringen för några år sedan storsatsade på folkbildningen och avskaffade inträdet på alla statliga museer i Stockholm (och två på landsorten) så var jag inte imponerad. Det är ungefär lika mycket rikspolitik som Slussen, det senaste riksdagsvalets lokalfråga för Stockholm.

Men, när man nu råkar befinna sig i den kungliga huvudstaden, så gäller det alltså att insupa så mycket statligt museidamm som möjligt, för att få tillbaka lite på skatten.

Historiska museet

Historiska museet i Stockholm har en fantastisk samling av artefakter från hela Sveriges historia. Det som främst intresserade oss den här gången var utställningen om “Forntider”. Det är en utställning som täcker tiden från de första jägarna ända fram till vikingatiden, utan att inkludera själva vikingatiden (som de har en separat utställning för).

Jag tyckte på det var en väldigt bra utställning. Utan att försöka dagens normer på pådyvla dåtidens människor så lyckas man berätta om de olika epokerna i Sveriges historia. I stort sett alla artefakter från Sveriges forntid som man har sett på bild i olika böcker finns här att se i verkligheten.

Ett urval av bronsartefakter

Särskilt glad var jag att se så mycket bronsålder samlat på en och samma plats. Där fanns svärd, sköldar, bronslurar (visserligen utan plattor), yxor och sist men inte minst så fanns där tvillinggudarna från Loshult.

Vili och Ve, Horsa och Hengist, Romulus och Remus?

Dessa små statyetter hittades i Loshult i norra Skåne. De saknar armar, men det skall ha hittats liknande figurer i Danmark som hållit i en yxa.

För 299 kr fick man ta med sig en av gubbarna hem. En kopia alltså…

På huvudet har gubbarna var som först liknar en något toppig hatt med brätte. Kanske är det ett brätte, men om man ser efter noggrannare så fortsätter den toppiga delen ner och täcker öronen och bakhuvudet. Det skulle kunna vara en frisyr, men kanske är det mer troligt att det är en hjälm vi ser.

På torson har gubbarna en slags rustning som även täcker bäckenet. I beskrivningarna så kallas detta för badbyxor. Men med tanke på hur ofta de avbildar det manliga könsorganet på hällristningar, så undrar man om man var så pryd att man behövde ha på sig badbyxor när man badade.

Jag fick i alla fall med mig en av gubbarna hem för att kunna studera den närmare. Det var en kopia visserligen, men ändå.

Vi besökte även guldrummet. Det är beläget i ett valv under jorden. Med tanke på att det finns över 52 kg guld (433 000 kr / kg), så är det väl befogat med goda säkerhetsåtgärder. Man imponeras både av mängden guld, t.ex. halssmycken som måste väga ett kilo eller mer i rent guld. Men även av hur vackra de är. Guld i sig är väldigt vackert, och det mister inte sin lyster över tiden. (Att det sedan är en bra försäkring mot inflation är inte heller någon nackdel).

Medelhavsmuseet

Vi besökte även Medelhavsmuseet, och för en bronsåldersfantast så slår detta nästan lika högt som historiska museet. Men bara nästan.

Här finns i alla fall mycket, särskilt om Cyperns historia. Detta beror på att en Svensk expedition gjorde en stor utgrävning på Cypern under 1950-talet. Vid utgrävningen på Cypern så fann man bland annat en fantastisk uppsättning av terrakottastatyer. Dessa statyer är allt från några centimeter till ett par meter höga och avbildar olika gudar.

Fyra hästar framför vagnen. Måste ha varit mer besvär än nytta.

En detalj jag fastnade för här var att det fanns många stridsvagnar avbildade. Samtliga hade fyra hästar som drog dem. Det normala, och antagligen mest optimala, är att en stridsvagn dras av två hästar. Mytologiskt så motsvarar detta tvillinggudarna på samma sätt som hjälten och hans kusk / väpnare. Anglernas urfäder Horsa och Hengist betyder just “Häst” och “Hingst”.

Det sägs att Hektors vagn drogs av tre hästar “för att kunna svänga bättre”, men jag har svårt att se hur en häst till skulle kunna göra ekipaget mer manöverdugligt. Fyra hästar känns som en typisk gudomlig överdrift. Som att Sleipner har åtta ben istället för fyra.

Vi besökte även en mycket fin utställning med artefakter från Egypten. Bland annat en mumie av en präst. Dessutom fanns det mycket keramik från Grekland där motiv från Iliaden var flitigt förekommande.

Achilles sitter på sin stol och strejkar i månens sken.