Brons och Blod medverkar i Lidskälv, en nystartad podcast

Lidskälv är en nystartad podcast om nordisk tro och historia. Linus, som driver podcasten har hittills publicerat tre avsnitt. För den som vill lyssna så finns den tillgänglig på podbean under länken https://lidskalv.podbean.com.

Det första avsnittet är en genomgång av offerseder i Norden. Avsnittet berör allt från blot till byggnadsoffer, offerträd och skålgropar. En djupdykning i den svenska folksjälen. Det andra avsnittet handlar om de kristnas och muslimernas bild av nordmännen, påstådda människooffer och hästkött.

Jag kommer att tänka på vad jag har läst om hur hästen, innan den blev riddjur var en viktig del av kosten hos indoeuropéerna på stäppen norr om svarta havet. De lär ha hållit hästar för deras kött och deras mjölk långt innan man kom på hur man kunde rida den.

I det tredje avsnittet medverkar jag själv, som podcastens första gäst, ett mycket hedrande uppdrag. Linus och jag har ett långt samtal om allt som har med bronsåldern att göra. Vi går igenom allt från bronsålderns soldyrkan till var man kan se hällristningar. Själv tycker jag att det blev ett riktigt bra samtal med både bredd och djup, och att det kan vara en bra introduktion till bronsåldern.

Jag vill önska Linus lycka till med framtida avsnitt av podcasten, och hoppas att vi kan ha fler intressanta samtal i framtiden. Linus har även skrivit en bok “Inkräktarna”, som jag inte har läst än, men som verkar vara mycket intressant. Det är en berättelse som utspelar sig under den tid när kristendomen gjorde sitt intåg i Sverige. Den verkar väl värd en läsning.

Så till sist vill jag säga som Linus. “Köp boken!”