Odens äldsta namn

Detta inlägg är fortsättning på mina tidigare inlägg om skapelsen.

I mitt förra inlägg om den indoeuropeiska skapelsemyten så försökte jag matcha de olika gestalterna i den indoeuropeiska skapelsemyten med den nordiska skapelsemyten. Mestadels är överensstämmelsen god, men det var två huvudsakliga problem.

For det första så kunde jag inte riktigt hitta en motsvarighet till Oden, och för att vara en så central gestalt så är det ett stort problem. För det andra så hade jag svårt att se vem Trito skulle vara. Trito är i den här berättelsen den förste mannen. Anfader till alla människor. Jag spekulerade att Tuisto, som omnämns av Tacitus skulle vara Trito. Men var har han i så fall tagit vägen sen?

Det var då jag åter granskade listan över namn på Oden. Där finns Þriði upptaget som ett av Odens många namn. Precis som Trito så betyder Þriði den tredje.

Den nya, uppdaterade listan på gestalterna i skapelseberättelsen blir alltså:

  • Kon – Audhumbla
  • Man – Bure
  • Tvilling – Ymer
  • Himmelske Fader – Tyr
  • Krigs och åskguden – Tor
  • Gudomliga tvillingarna – Vile och Ve
  • Ormen – Midgårdsormen
  • *Trito – Tritho, Oden

Kan det vara så att Þriði är det äldsta namnet på Oden?

Trithi – Den tredje
(Bild från wikipedia, CC BY 2.0)