Uråldriga historier

Jacob och Wilhelm Grimm, som tillsammans är kända under namnet Bröderna Grimm reste runt på landsbygden i Tyskland och samlade in folksagor. Detta var i början av 1800-talet. I stort sett alla sagor man hörde som barn kommer från deras böcker, och de har en tydligt gammaldags känsla. De berättar om kungar, prinsar och prinsessor, och på många sätt avspeglar de Tyskland under medeltiden fram till enandet på 1800-talet.

Så, det är lätt att tro att dessa berättelser härstammar från från medeltidens Tyskland. Bröderna Grimm däremot hävdade att de var mycket äldre än så. Båda bröderna var språkforskare, och de var de första som beskrev Tyskans grammatik. Jacob Grimm är dessutom upphovsmannen till det som kallas för Grimms lag, som beskriver vissa ljudförändringar som skedde när ur-germanskan skilde ut sig från ur-indoeuropeiskan.

Trots bröderna Grimms solida kunskaper inom både folklore och inom språkhistoria, så var de många senare forskare som istället hävdade att historierna inte var mer än något hundratal år gamla när bröderna Grimm nedtecknade dem.

Nu verkar saken ha avgjorts till bröderna Grimms fördel. I ett forskningsprojekt där man har applicerat liknande tekniker som man har använt för att spåra hur Y-kromosomer har spridit sig över världen, så har man nu lyckats spåra ungefärlig tidpunkt och plats där olika historier har uppkommit.

Kända berättelser som “Skönheten och Odjuret” och “Rumpelstiltskin” är enligt deras forskning minst 2500 år gamla och kanske så gamla som 6000 år. Detta betyder att de kommer från järnåldern, eller kanske till och med stenåldern.

Man kommer även att tänka på historien om Heracles 12 stordåd. Heracles första uppdrag var att döda det Nemeiska lejonet. Han löste uppdraget genom att stänga in det i en grotta varefter han gick in i grottan, slog den över huvudet med sin klubba och sedan ströp det med sina bara händer. Därefter flådde han lejonet och klädde sig i lejonets hud.

Heracles avbildas ofta med en träklubba och iklädd en lejonhud. Visst är det sinnebilden av en stenåldersmänniska?