Siarens gåva

En av de viktigaste egenskaperna som skiljer oss människor från djuren är att vi, alla människor, har förmågan att se in i framtiden. Vi har förmågan att planera långt in i framtiden, och för att göra detta så måste vi kunna förutsäga vad som skall komma att hända framöver. Vi bygger mentala modeller över hur saker och ting hänger ihop och utifrån dessa så försöker vi räkna ut var som kommer att hända i framtiden.

Nornorna spinner ödets trådar

Ju mer civiliserade människans samhällen är, och ju mer komplexa de är, desto viktigare blir det att kunna förutse framtiden. I Rom så använde man många olika former av spådomskonst. Som vi nämnde i förra avsnittet av Lidskälv, så använde de höns för att spå. Men även inälvor hos offrade djur, fåglars flykt och många andra metoder var vanliga.

I nordisk mytologi så fanns de tre nornorna. De var mer en slags fyrdimensionella varelser som levde utanför tid och rum, än de var spågummor. Men just på grund av att de levde utanför tid och rum, och spann ödets trådar så visste de allt som skulle komma att hända i framtiden med var och en av oss.

I dagens samhälle så litar vi mycket på väderprognoserna, men faktum är att enligt undersökningar gjorda i USA, så är de flesta medvetet felaktiga! ”Konspirationsteori! Lita på vetenskapen!”, hörs från läktaren.

Men faktum är att de som sätter samman prognoserna är känsliga för folks åsikter. Därför överdriver de risken för regn. Det är bättre att göra folk glada genom att de INTE behöver använda paraplyet de har packat än att de blir ledsna för att det regnar på picknicken. Meteorologerna gör detta medvetet, fast det går emot själva syftet. För var skall man sluta? Nu vet du att risken för regn antagligen är mindre än vad TV säger, så kanske tar du chansen och ställer till med picknick trots att de varnar. Du blir sur och skriver till radionämnden. Meteorologen får skäll och från och med nu så kommer han att rita ut stormbyar på samtliga kartor.

När det kommer till börsmarknaden så står det ännu värre till. Fondmarknaden är full med så kallade ”aktivt förvaltade” fonder. Dessa använder olika analyser och modeller för att försöka förutspå marknaden och på så sätt så skall de tjäna mer pengar till fondspararna än de hade gjort om de följt index. Problemet är att dessa analytiker ofta inte ens tjänar ihop till sin egen avgift, så netto går spararna back. Faktum är att de enda som konsekvent verkar kunna överträffa index år efter år är medlemmar i olika politiska beslutsfattande församlingar. Främst i USA. När ekonomin är så styrd av politiska beslut som den är nu, så är de de som vet vilka beslut som är på väg som kan tjäna stora pengar. Ett annat ord för detta är insiderhandel.

Så, de riktigt spännande siarna, eller spåmännen måste vara de som inte befinner sig inne position där de kan påverka verkligheten men som ändå ger genomgående korrekta förutsägelser, utan så kallad bias i ena eller andra riktningen.

En som faller in I denna kategori är Martin A Armstrong. Introduktionen på bilden ovan är typisk för Wikipedia, och den ger bara halva sanningen. Wikipedia har nämligen inga krav på objektivitet, utan det enda som gäller där är de enskilda redaktörernas egna åsikter.

Martin Armstrong låg under många år i konflikt med amerikanska myndigheter på grund av att han hade skapat en datormodell baserad på cykler, som gång på gång har visat sig vara mycket träffsäker. USAs myndigheter ville då få tillgång till hans modell, men han vägrade. För detta spenderade han flera år i fängelse. Och så blir han förtalad på Wikipedia. Berättelsen om hans liv och öde finns dokumenterad i en film som är mycket sevärd.

En annan som har visat sig vara träffsäker i sina prognoser är Dmitry Orlov. Han är en Rysk-Amerikansk ingenjör och författare som har skrivit flera böcker om samhällskollapser. Under Sovjetunionens kollaps så bodde han i USA, men reste med jämna mellanrum tillbaka till Sovjet och senare Ryssland och kunde därför se kollapsen i en slags stroboskopljus. Kollapsens långsamma, kontinuerliga process förtydligades genom att han gjorde regelbundna nedslag och fick en serie ögonblicksbilder istället för en enda rörlig bild.

Redan innan finanskrisen 2008, så hade han börjat skriva om hur USA befinner sig i ett ohjälpligt förfall. Man har ingen moral, man producerar inget. Det enda man kan göra är att hota andra länder med vapen. Och så är man världsbäst på att trycka pengar som man med hjälp av samma vapen tvingar resten av världen att använda.

Nu, fjorton år senare, så verkar han till slut få rätt. Efter Trump, som var för ineffektiv, och nu Biden som är för korrupt och senil för att kunna vända skutan, så har skeppet seglat för USA. Ingen kan M A G A.

Dmitry Orlov har även ett mycket intressant perspektiv på teknologi och andlighet, som jag kommer att gräva mig ner i djupare. Frågan han försöker besvara är vad som skulle kunna hindra teknologin från att helt sluka allt som är mänskligt, och hans svar är myter. Alla myter tillsammans utgör det han kallar för noosfären, och det är dessa som gör oss till människor och inte bara intelligenta (nåja) konsumenter.

Till sist, i denna rad av mer eller mindre galna tänkare, så vill jag presentera en man som enligt egen utsago är paranoid, och som även (också enligt egen utsago) har besegrat schizofreni med hjälp av hallucinogena droger. Han är galningen, fantasten, mjukvaruingenjören och spåmannen Clif High.

Cliff High har skrivit en serie datorprogram som samlar in snuttar av text från olika källor på internet. Utifrån dessa säger han sig kunna förutspå framtiden. Han var något av en sensation inom kryptovaluta, och tjänade stora pengar på det. Så, nu verkar han leva på sin gård på landet utanför Seattle och göra filmer på Bitchute där han bland annat förutspår framtiden.

I filmen här ovan så gör han ett par starka förutsägelser. Han säger bland annat att “Space Aliens” kommer att vara ett helt normalt samtalsämne så tidigt som i Augusti. Kanske har han rätt, för USAs kongress höll en briefing om UFO, eller UAP bara härom dagen.

Den andra starka förutsägelsen han gör är angående den dag som detta inlägg publiceras. Han hävdar att det kommer att vara en period på sju dagar från midnatt den 19e Maj till midnatt den 27e Maj, där folk kommer att var mycket upphetsade. Det kommer att vara något, antingen positivt eller negativt som kommer att föra folk mycket uppspelta. Och alla kommer att prata om det.

Midnatt den 19e Maj Seattle tid, motsvarar klockan 09:00 Fredag den 20e i Sverige. Vi får se vad detta kan vara för något.

Detta är i alla fall den gåva han har givit oss. Spådomen är siarens gåva. Till oss.