En meditation i Tors anda

Att hamla pilar är en av den skånska vinterns mest typiska aktiviteter. Med sekatör, grensax och japansk grensåg så snaggar man metodiskt bort alla grenar som har sprungit upp de två åren sedan man gjorde det sist. Det är ett återkommande arbete, så kommer det att behöva göras igen om två år.

Det finns egentligen inga genvägar. Man skulle kanske kunna dra fram sin Husqvarna och köra över allt med den. Men om man vill att trädet ska fortsätta att frodas, och inte drabbas av sjukdomar så behöver man se till att snitten är rena och att de ligger nästan i plan med omgivningen. Så, det bästa är ändå att hamla lite oftare, och att då göra det med handverktyg.

Träd i Nederländerna, hamlade med maskin.

Grenarna som man kapar av går att använda till olika saker. Om man sticker ner dem i marken, så har man snart, om Tor vill, ett nytt träd som spirar. De minsta grenarna är så smidiga att man kan använda dem till att fläta med. Men som bränsle är pil helt oanvändbart. Utom i industriell skala.

En annan typ av arbete är det som Erik Granqvist utför, och som han dokumenterar i sina vackra filmer på Youtube.

I den länkade filmen så spenderar han 200 dagar med att bygga en jordkällare. Anledningen till att det tar så lång tid är att det finns ett antal stora stenar under stugan som han byggde. Och denna typ av stenar verkar vara ett genomgående inslag i terrängen i den trakten.

Allt sker helt och hållet i tysthet. Inte ett ord yttras. Långa tagningar, och inga ord. I dagens falska, och hårt redigerade värld så blir det inte mer äkta än så. När det kommer till språket så är det en evig sanning att om man inte pratar, så ljuger man inte. När det kommer till rörliga bilder så blir väl motsvarande ordspråk att om man inte klipper, så ljuger man inte.

Kanske av försiktighet, men kanske även av kärleken till arbetet som sådant, så använder han också handverktyg för att splittra stenarna i tillräckligt små delar för att han ska kunna forsla undan dem.

Ljudet av hammarens slag på mejseln ekar mellan trädstammarna. Detta är ett ljud som har låtit lika dant under de senaste två tusen åren eller mer. Sedan järn och stål blev tillräckligt billigt för att användas i verktyg.

Det är ljudet av en människa som arbetar, som formar naturen, i samklang med naturen. Likadant måste det ha låtit när våra förfäder ristade sina runstenar och innan dess när man gjorde hällristningar.

Arbetet som ritual, och som något som har ett värde i sig. Som utförs i tysthet och koncentration, utan jäkt och oro. Det är det enda privilegium som våra förfäder hade när de formade landet. Det land som vi lever i idag skapades av Tors män just på detta sätt. På samma sätt som alla andra länder, inklusive “det vilda och ursprungliga” Amazonas, har formats av de människor som har bott där. Människa och natur. I samklang.

Så följ Erik (ett kungligt namn, om något), en av Tors män, på Youtube.