Om man vill ha en “hot-take”, så kan man säga att bronsålderns nordbor var fåfänga, eller så kan man säga att de uppskattade skönhet. Hur man än uttrycker det, så finns det gott om bevis för att nordborna under bronsåldern var måna om sitt yttre. Det främsta beviset på detta är kanske alla de rakknivar som man har hittat över hela Norden.
Om man söker på “rakkniv” och begränsar tidsperioden till bronsålder, så får man upp 142 träffar på riksantikvarieämbetets söktjänst kringla.nu. Fynden i Sverige finns över hela södra Sverige, men även i Danmark är det ett vanligt fynd.

De föremål som hittas är ofta del av gravgåvor, och givetvis är en rakkniv som någon har använt under hela sitt vuxna liv just den sortens privata ägodelar som man kunde förväntas ha användning för i livet efter detta. Av samma anledning är det också naturligt att de var rikligt utsmyckade. Man uppskattade skönhet som sagt.
Ett mycket vanligt motiv, som nästan är så vanligt att det är svårt att hitta en rakkniv som inte har detta motiv, är skepp och vågor. Kanske hör detta ihop eftersom man kan använda vatten när man rakar sig. Jag vet inte tillräckligt om hur man rakade sig under bronsåldern, men det är inte säkert att de hade raklödder. Istället kan de ha använt någon typ av olja eller fett för att fånga upp stråna. I så fall så är det mer naturligt att man använder en trasa för att torka av kniven, än att skölja den i vatten.
Utöver skepp och vågor så finns ofta fåglar med, kanske sjöfåglar, och cirklar som kanske representerar solen eller andra himlakroppar. På det hela taget liknar bilderna på rakknivarna hällristningar både i motiv och komposition.
Och det är nu de blir riktigt intressant. Hällristningarna är av nödvändighet mycket stiliserade. Det finns helt enkelt en minsta linjebredd som man kan åstadkomma med bronsålderns verktyg. Därför måste avbildningarna förenklas. Men när man arbetar i metall, så kan man ta med mer detaljer i sina motiv.
Jag hittade ett par bilder på rakknivar från bronsålder på den här sidan. Tyvärr utan ytterligare källhänvisning, så jag har inte haft möjlighet att undersöka bilder ytterligare.

På den här bilden förekommer ett svampliknande föremål. I de flesta så är “svampen” mitt i skeppet, men i bild b är den istället bakom skeppet.
Man kommer genast att tänka på hur man ofta har med en figur som tolkas som solen i skepp på hällristningar. Men även denna förekommer ibland avbildad bakom skeppet. Särskilt vanlig är denna variant på hällristningarna vid Torhamn i Blekinge.
Vad innebär då detta? Är svampen en avbildning av solen? Nej, om man studerar bilderna på rakknivarna så är det snarare någon typ av träd. Cirklarna som också finns med i anslutning till skeppet är i så fall bättre kandidater för sol och måne.

De exempel vi har på hällristningar där man har avbildat träd i anslutning till skepp är få. Exempelvis på Foss 6:1, så finns det två träd när ett skepp. Men på skeppet finns även två cirkulära bilder med loopar runt. Dessa loopar liknar mer “svamparna” som vi kan se på rakknivarna.

Det har spekulerats att denna typ av svamp-form, skulle representera Irminsul, dvs. den stora pelaren, dvs. ett annat namn på Yggdrasil, känd från kontinental germansk mytologi. Det är ju också intressant att notera att vissa typer av bronsyxor skulle kunna vara avbildningar av samma föremål som svamparna.
Om man använder Occams rakkniv (vilket verkar extra lämpligt just i detta sammanhang), så måste man börja med antagandet att det är samma föremål som avbildas på lite olika sätt i olika sammanhang.
Kanske är det en variant av detta motiv som syns på vissa bronsålderssköldar.

Om man tänker sig att bilden ovan är upp och ner så kommer det en slags stam upp i mitten och sedan får man nästan samma form som på yxorna och rakknivarna.
Men, den mest detaljerade avbildningen är ändå den på rakknivarna, och om man granskar de noggrannare så kan det se ut som att svampen är luden. Dvs. det ser ut som att det finns små streck som går ut från själva huvud-svampen. Men, tyvärr, så kan jag inte hitta originalet, så jag har inte haft möjlighet att säga säkert. Men om det stämmer, så kan det vara träd. Det verkar dessutom finnas grenar på motiv e, f och g, vilket skulle innebära att det nästan säkert är träd vi ser.
Så, den enklaste förklaringen verkar alltså vara att det är skepp som för fram Irminsul, eller Yggdrasil. Det går docks stick i stäv med den gängse tolkningen, men om vi ska vara konsekventa och följa bevisen så ser det ut att vara så.
Vilka konsekvenser det får om vi har yxor som är gjutna för att avbilda Yggdrasil, har jag inte ännu kommit fram till. Men det tål att tänka på.
Mycket intressant artikel – särskilt slutsatsen om bronsyxornas utseende – vilka faktiskt är slående lika de “svampornament” vi ser på rakknivarna… Och tillämpar man occams rakkniv – he he – kan man ju säga, att ingen annan förklaring hittills löst det så bra – så om detta inte är just uppåtvända yxor – vd beyder “svampsymbolen”